درباره ی پروتز دندان بیشتر بدانید
حتی یک دندان از دست رفته یا آسیب دیده می تواند برتوانایی جویدن و قدرت بیان شما تاثیر بگذارد، خطر ابتلا به بیماری لثخ و اختلالات استخوان فک را افزایش دهد و دندان های دیگر را در معر خطر آسیب قراردهد. مساله دیگر زیبایی لبخند است که با وجود تعدادی دندان شکسته، ترک خورده، کوتاه، فاصله دار، تغییر رنگ داده و نامنظم نمی توان انتظار زیادی از آن داشت. خوشبختانه با ظهور انواع پروتز دندان مانند روکش،لمینیت، ایمپلنت و دستگاههای متحرک از حمله پروتزهای کامل یا پارسیل می توان به راحتی برای ترمیم و بازیابی دندان های طبیعی اقدام کرد.
انواع پروتز دندان
به طور کلی، انواع پروتز دندان را می توان به دو دسته ی متحرک و ثابت تقسیم بندی کرد که در ادامه با جزئیات هرکدام آشنا خواهید شد.
روکش
روکش یک پوشش جدید و ماندگار برای دندان های تخریب شده یا فرسوده است. معمولاً دندانپزشک برای تهیه این پروتز ثابت ابتدا هرگونه حفره در دندان آسیب دیده را پر می کندسپس قالبگیری می کند تا طبق آن روکش در لابراتوار ساخته شود. در نهایت پس از گذشت چندهفته روکش به کمک سمان(چسب روکش) نصب می شود. در صورت نگهداری صحیح، این نوع پروتز دندان 5 تا 15 سال یا حتی بیشتر دوام می آورد.
ایمپلنت
یکی از گزینه های عالی برای جایگزین کردن هرکدام از دندان های ازدست رفته ایمپلنت است زیرا این پروتز دندان در استخوان فک قرار می گیرد و با رشد بافت استخوان جدید در اطراف آن، ثابت می شود. از مراحل نصب ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابتدا جایگزاری بخش پایه(فیکسچر) پاریشه دندان مصنوعی
- قالبگیری انجام دشه و ابائمنت یا تکیه گاه که نقش دندان تراش خورده را در زیر روکش ایفا می کند، بر روی ایمپلنت پیچ شده و سپس روکش بر روی آن قرار میگیرد
- بریج دندان: برای پرکردن فضای خالی بین دندان ها استفاده می شود که دراثر از دست دادن 1تا3 دندان پشت سرهم ایجاد شده باشد، اصولاً این نوع پروتز ثابت از قرارگرفتن روکش برروی دندانهای پایه که در دوطرف ناحیه بی دندانی است تشکیل شده و دندان های از دست رفته به این 2 روکش متصل میگردد. بهترین شرایط تجویز بریج، زمانی است که دندان های پایه نیز به هردلیلی دچار آسیب یا ترمیم های وسیع بعداز درمان ریشه باشند در غیر اینصورت، اگر دندانهای دو طرف ناحیه بی دندانی سالم باشند، با وجود imp در حال حاضر، این طرح درمان(بریج) به نفع بیمار نمی باشد.بریج های دندانی هم چنین بر روی ایمپلنت نیز امکان قرارگیری دارند اما از لحاظ اصول علمی به غیر از یک سری شرایط خاص نمی شود ایمپلنت را به دندان با بریج متصل کرد.
- دندان مصنوعی: دندان مصنوعی نوعی پروتز متحرک است که به خوبی روی لثه ها قرار می گیرد و می توان برای تمیز کردن آن را از دهان خارج کرد.
انواع دندان مصنوعی عبارتند از:
- پروتز کامل که جایگزین همه دندان های از دست رفته شما می شود
- پروتز پارسیل که جایگزین برخی از دندان های از دست رفته شما می شود
- پروتز متحرک متکی بر دو یا چند ایمپلنت(اوردنچر)
5. ونیر: انواع ونیر به دو صورت، کامپوزیت ونیر و لمینیت های سرامیکی انجام می شود که هرکدام معایب و مزایای مربوط به خود را دارد، کامپوزیت ونیر معمولاً با هزینه کمتر و سریعتر د رمطب توسط دندانپزشک انجام شده اما بزرگترین مشکل این نوع درمان نداشتن ثبات رنگ در درازمدت و باعث التهاب لثه می شود در مقایسه با سرامیک کامپوزیت تطابق کمتری با بافت های نگهدارنده دندان و لثه دارد.
لمینیت های سرامیکی: در مقایسه با ونیرهای کامپوزیتی، لمینیت های سرامیکی تقریباً ثبات رنگ مادام العمر داشته و درعین حال اگر اصول درمان رعایت شود(از لحاظ آماده سازی و دقت قالبگیری و کیفیت لابراتوار)هم باعث تقویت بافت دندان شده، به دلیل اینکه سرامیک به دندان باند می شود که برای تحقق این اصل میزان حضور مینای دندان ضروری است.