هرآنچه که باید پیش از ایمپلنت دندان بدانید
اگر در اثر بیماری لثه، ضربه شدید، پوسیدگی یک یا چند دندان شما از دست برود، شما مجبور هستید جهت جایگزینی دندانهای ازدست رفته از پروتزهای ثابت دندانی به طور مثال بریج یا پروتز ثابت متکی بر ایمپلنت استفاده نمایید در غیراینصورت باید از پروتزهای متحرک جهت جایگزینی این دندانها استفاده نمایید.
از آنجائیکه که ایمپلنت به عنوان یکی از روش های جایگزین دندانهای از دست رفته به صورت ثابت می باشد و هم چنین نیاز به درگیر کردن دندانهای دیگر جهت جایگزین کردن دندانهای از دست رفته ندارد، امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است.
اصولاً اجزای ایمپلنت شامل پایه(فیکسچر) اباتنمت و روکش می باشد که به کمک جراحی در استخوان فک و لثه نصب می شود. این جراحی به کمک بی حسی موضعی انجام می شود و بعداز گذشت یک یا دو هفته عوارض احتمالی آن مانند درد، التهاب، خونریزی و کبودی به صورت خود به خود برطرف می شود. در ادامه به جزئیات بیشتری از ایمپلنت دندان اشاره خواهیم کرد.
مزایا و فواید ایمپلنت دندان
مطمئناً با جایگزینی دندان از دست رفته توسط ایمپلنت از ظاهر لبخند خود لذت خواهید برد و این مساله روی افزایش اعتماد به نفس ما نیز موثر است. از دیگر مزایای کاشت ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد
- بهبود روند غذاخوردن
- تقویت سلامت دهان و دندان
- بهبود قدرت تکلم
مراحل نصب ایمپلنت
- فیکسچر(پایه)
- اباتنمت
- روکش(تاج)
معمولاً دندانپزشک پیش از هرگونه اقدامی، موارد زیر را بررسی می کند:
- بررسی سابقه پزشکی بیمار
- معاینه دهان، فک و دندان های بیمار
- بررسی دندانهای مجاور، شکل، ضخامت و میزان تراکم استخوان فک به کمک عکس رادیوگرافی و سی تی اسکن از استخوان فک
پس از رفع مشکل احتمالی و خارج کردن دندان آسیب دیده در صورتی که دندانپزشک متوجه شود که استخوان فک استحکام و ضخامت کافی برای قرارگیری ایمپلنت را ندارد، برای پیوند استخوان اقدام می کند زیرا تقویت استخوان فک می تواند استخوان مناسبتری در اطراف فیکسچر برای ایمپلنت ایجاد کند معمولاٌ چندماه طول می کشد تا استخوان پیوند زده شده با استخوان فک عجین شود. پس از گذشت این بازه زمانی، دندانپزشک برای نصب فیکسچر که از جنس فلز تیتانیوم می باشد(که کمترین واکنش بافتی را با استخوان و بافت دهان دارد) اقدام کند.
ابتدا جراح برشی در بافت لثه ایجاد می کند تا استخوان فک نمایان شود سپس به کمک ابزار مخصوصی استخوان را سوراخ می کند تا پایه(فیکسچر) را در عمق مناسب قرار دهد در نهایت بافت لثه بخیه زده می شود.( البته در بعضی موارد امکان انجام جراحی بدون نیاز به برش و بخیه وجود دارد)
روند بهبودی می تواند چند هفته ای طول بکشد و سپس برای نصب اباتنمت یا تکیه گاه اقدام می شود. برای نصب اباتنمت ابتدا قبل از قالب گیری در صورتی که ایمپلنت در زیر لثه قراردارد، لثه اندکی کنار زده شده و پیچ مصنوعی جهت فرم گرفتن لثه برروی ایمپلنت بسته می شود که این پیچ حدوداً بین 10 روز تا دو هفته باید بر روی ایمپلنت بسته شود سپس قالب گیری انجام شده و موقعیت ایمپلنت به لابراتوار ارسال می شود و بعد از آن لابراتوار، اباتنمت و روکش را جهت نصب به پزشک ارسال می نماید. در نهایت پس از اطمینان تثبیت اباتنمت، تاج(روکش) روی اباتنمت نصب می شود.